Voorafgaandelijke onderzoeken bij een endoscopie

Voorafgaandelijke onderzoeken bij een endoscopie

13 februari 2024
Categorie:

Beste collega’s,

Vanuit de dienst Anesthesie willen we binnen het AZ Sint-Maarten – Mechelen graag de kwaliteit van onze werking op de dienst Endoscopie blijven aftoetsen aan de huidige vragen en standaard. Dit veronderstelt dat er – voorwaarden cfr infra – bij een onderzoek onder diepere sedatie door een anesthesist, voorafgaand een ECG en Labo wordt bepaald.

 Meer specifiek:

Voor patiënten ouder dan 60 jaar, die een maag- en/of darmonderzoek laten doorgaan onder een lichte narcose door de anesthesist, is het belangrijk dat ze pre-procedureel een bloedname en een EKG laten afnemen. Wanneer deze onderzoeken minder dan 1 jaar geleden nog gebeurden en er zich geen belangrijke tussentijdse co-morbiditeiten presenteerden, dienen deze onderzoeken niet herhaald te worden.

·       LABO: We weten uit ervaring dat er – voorafgaand aan contactopname voor gastro-enterologisch onderzoek – meestal wel reeds een bloedname plaatsvond. Complet, stolling, ionogram en nierfunctie volstaan.

·       EKG: Dit onderzoek werd minder frequent reeds bepaald. Mogen we jullie daarom vragen of het mogelijk is dat patiënten met jullie contact opnemen voor de afname van een EKG?  We willen immers graag voorkomen dat patiënten tijdens het voorbereidend drinken naar een pre-procedureel EKG-onderzoek gebracht moeten worden.

Met dank voor jullie begrip en medewerking,

Dr. Goedele Notelé

namens de dienst Anesthesie – AZ Sint-Maarten te Mechelen

Log in met uw geregistreerde e-mailadres en wachtwoord.

Nog geen Login?